В градината през февруари №1

Какво да правим в #градина -та през февруари №1?
През февруари зимата започва да ни омръзва. Някъде дълбоко в нас се заражда желанието ни да видим по-скоро пак #градината, потънала в #зеленина и #пищни #цветове. А и февруари, като че ли разбрал това, става някак си по-мек и с малкото си дни сякаш бърза да си иде. Все още е зима, но предпролетното настроение ни кара да направим нещо за идващата пролет. А има какво.
В #цветната #градина ни се ще да имаме пъстра палитра от #едногодишни #цветя. Когато дойде времето за #засаждането им, можем да потърсим #разсад на пазара, но искаме ли сами да си го #отгледаме, през втората половина на февруари трябва да #засяваме #семена -та на петунията, лобелията, пламъка, агератума в #саксии или #сандъчета. Така #разсад -ът ще ни е готов тъкмо за началото на истинската пролет. Към края на месеца, стига времето да позволява, си заслужава да #засеем #семената на декоративния грах, мака, топкарамфила, годецията, ешолцията, делфиниума направо там, където искаме да ни #цъфтят. Тези #цветя не обичат #презасаждането. Все по това време може да освободим #розите от зимната им завивка и да се захванем с #резитбата им. Впрочем в подходящи за работа дни можем да извършим и #резитбата на някои други #декоративни #храсти, както и на #храстите, използвани за #жив #плет. А искаме ли да ни #цъфтят #гергините и #гладиолите в #градината, трябва внимателно да проверим състоянието на съхраняваните #грудки и #луковици и при нужда да вземем съответни мерки. До #засаждането им има много време и не бива да отпадат от вниманието ни, за да не ги загубим.
В #зеленчуковата градина работата на открито не много. При възможност към края на месеца можем да си #засеем #ранни #моркови, #копър, #магданоз, #грах, #спанак и #лук (без #арпаджик). Повече са грижите около #сеитбата и отглеждането на #ранния #разсад за #пипер, #домати, #патладжан и #зеле. За сроковете на #сеитба трябва да се вслушаме в препоръките на специалистите. А те ни казват, че ранният #пипер и #сините домати може да се засяват за отглеждане на #разсад още в първите дни на месеца в Южна България, а на север от Балкана десетина дни по-късно. Толкова дни по-късно се засява #разсадът за ранни полски #домати. Ранното #зеле и ранният #карфиол се засяват около 10 февруари в Южна България, а около 20-и и в Северна България.
В #плодовата #градина първостепенно значение през февруари придобива #резитбата. И на #овощните дръвчета, и на #лозите тя трябва да завърши преди да започнат #соковете от корените да се придвижват по #стъблата. Ще трябва да избързаме с #резитбата на #касиса, защото той започва рано да се #развива. Има ли #изсъхнали #клони и #дръвчета, не бива да отлагаме повече премахването им. Най-добре е да ги изгорим, защо те са нещо като инкубатори на #болести и #неприятели. Редом с #резитбата на #овошките можем да отбираме и #калеми за #пролетно #присаждане. А и не трябва да пропускаме, че февруари е времето за #второто #зимно #пръскане на #овощните #дръвчета. То трябва да се извърши преди #пъпките да започнат своето развитие. #Пръска се в тихи дни с температура над 4-5 градуса.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Овошки - пръскане, календар.

ГРАДИНА НА ПОКРИВА НА ГАРАЖА...?...