#Пресаждане, #торене, #поливане на #кактуси - сериозна #намеса в #живота им. ЧАСТ - 4 -



#Пресаждане, #торене, #поливане на #кактуси - сериозна #намеса в #живота им. ЧАСТ - 4 - 





     Водата трябва да е със стайна температура Водата за поливане трябва да бъде чиста и мека, близка до дъждовната вода. Ако водата е варовита, скоро върху кореновата шийка, а и по-нагоре, се образува бял налеп, който, освен че разваля външния вид на кактуса, но и пречи на нормалното му дишане. А освен това в почвата се натрупват соли, които влошават качествата й. Добре е такава вода да се подкиселява леко, за да омекне. Зле се отразява върху растенията и хлорът, който се съдържа във водопроводната вода, затова тя трябва да престои поне няколко часа, за да излети вредният газ, а и за да се приближи температурата й до стайната или малко повече - около 25 градуса. 
     И АСКЕТИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ХРАНА Въпреки че са прочути аскети, в определени периоди кактусите също имат нужда от подхранване. В малките саксии почвата бързо се изтощава и за доброто развитие на растението трябва да се внасят някои минерални вещества. За подхранване са подходящи както течните, така и гранулираните торове за кактуси, които се предлагат в селскостопанските аптеки и цветарските магазини. 
    Също има и аерозолни торове, съчетани с инсектициди. Течните достигат бързо до корените заедно с водата и се усвояват съща така бързо. Гранулираните отдават постепенно на растението нужните му вещества. Винаги трябва да се спазват указанията на опаковките и да се помни, че е по-добре да се даде по-малко храна, отколкото да се прекали.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Овошки - пръскане, календар.

ГРАДИНА НА ПОКРИВА НА ГАРАЖА...?...