Овошки, пръскане - болести



     Овощните растения се нападат от различни болести и неприятели, които повреждат всички органи на растенията – корени, стъбла, пъпки, листа, цветове и плодове. Това се отразява върху тяхното нормално развитие и плододаване и без ефикасна борба растенията загиват, а плодовете са малко и некачествени, а в много случай плододаването напълно се преустановява.
    Болестите се причиняват от различни гъби, бактерии, вируси, и др., а неприятелите са насекомите, акарите и др. Някои болести и неприятели нападат всички овощни култури, а други специфични за отделните видове или за група видове.
      Борбата срещу болестите и неприятелите е ефикасна, когато се използват различни методи и средства. Те включват механична борба, агротехническите мероприятия, биологичните средства, , карантината, прилагане на различни химични препарати и др. Правилното и редовното провеждане на основните агротехнически мероприятия, като обработка на почвата, торене, напояване, резитба и др., повишават жизненоспособността на растенията, а с това и устойчивостта им на болести и неприятели. С тях се постига и директно унищожаване на източниците на зараза и се влошават условията за тяхното развитие. С есенната обработка на почвата в овощните градини се унищожават зимуващите в почвата черешова, сливова, и ябълкова плодни оси и някои други неприятели, а със заораването на опадалите листа – причинителите на много болести. Резитбите за просветляване на короните влошават условията за развитие на редица опасни гъбни болести.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Овошки - пръскане, календар.

Пръскане на овошки