Пръскане на овошки


     Много важен за борбата срещу болестите и неприятелите в овощната градина е химичният метод. Той е на базата на използването на различни препарати и средства, с които директно се унищожават неприятелите, а други предпазват растенията от заразяване и развитие на болестите. В овощарството химичните препарати се прилагат предимно чрез пръскане на водни разтвори. Много важен момент при използването на препаратите е спазването на карантинните срокове (това са дните от третирането до беритбата на плодовете или до другото третиране) именно тогава препаратите са опасни за хората.
     При продължително пръскане само с един препарат много от вредителите се приспособяват и придобиват устойчивост (резистентност), поради което препаратът става неефикасен. За това нашият съвет е през активният сезон да се редуват препарати с различни активни съставки, по този начин борбата срещу болестите и неприятелите е ефикасна.
    Химичните препарати се делят на две основни групи – инсектициди, които се използват за борба с насекомите и фунгициди – за борба срещу причинителите на болести.
     Много често се налага да се пръска едновременно срещу болести и насекоми, като се смесват инсектициди и фунгициди. Това не винаги е възможно, защото се губи токсичното действие на един от препаратите или може да се получат повреди по растенията. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Овошки - пръскане, календар.