Предпазване на младите овошки от измръзване.
Измръзванията на плодните пъпки при овощните растения е една от причините за нередовното плододаване. При нашите климатични условия зимните измръзвания са много рядко явление. През фазата на дълбокия покой плодните пъпки на прасковата, кайсията и бадема издържат до минус 22-24 градуса, а при краткотрайно застудяване и до по-ниски температури. Ябълката, вишната, сливата и касиса издържат до минус 29-30 градуса, а останалите видове - до около минус 25-27 градуса. Студоустойчивостта през зимата зависи и от това доколко растенията са добре запасени с хранителни вещества. По-чести измръзвания се получават, когато температурите паднат рязко и се задържат по-продължително време и особено ако са предшествани с по-продължителни необичайни затопляния. Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове и младите овошки . И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата