Популярни публикации от този блог
Овошки - пръскане, календар.
Схема за растителна защита при овощните насаждения 1. Зимно пръскане – 1% Бордолезов разтвор + Акарзин 3%. Внимание!!!!! Да не се пръска, когато пъпките на дърветата вече са тръгнали да се развиват, също така да не се пръскат растения с листа (широколисти или иглолистни – вечнозелени). Пръска се рано на пролет – против ранно и късно кафяво гниене, обикновенна манна, листни петна и др. Унищожава ларви на листни въшки, насекоми криещи се под кората на дървото и др. 2. Преди цъф тежно пръскане – Дитан М-45 0,25% +Тирам 80 ДГ + Нуреле Дурсбан 0,05% . Срещу къдравост, сачмянка, струпясване, кафяви листни петна и др. Унищожава листни въшки, белокрилка, гъсеници, хоботници, листогризещи насекоми и др. 3. След цъфтеж – Анвил 0,05% + Децис 0,05% или Пероцин 0,25% + Агрия 1050 0,15% . Пръска се против ранно и късно кафяво гниене, брашнеста и обикновенна мана, листни петна и др. Унищожава листни въшки, гъсеници, белокрилки, листогризещи насекоми и др. 4. Фаза завърз - Дитан 0,25% +Децис
Предпазване на младите овошки от измръзване.
Измръзванията на плодните пъпки при овощните растения е една от причините за нередовното плододаване. При нашите климатични условия зимните измръзвания са много рядко явление. През фазата на дълбокия покой плодните пъпки на прасковата, кайсията и бадема издържат до минус 22-24 градуса, а при краткотрайно застудяване и до по-ниски температури. Ябълката, вишната, сливата и касиса издържат до минус 29-30 градуса, а останалите видове - до около минус 25-27 градуса. Студоустойчивостта през зимата зависи и от това доколко растенията са добре запасени с хранителни вещества. По-чести измръзвания се получават, когато температурите паднат рязко и се задържат по-продължително време и особено ако са предшествани с по-продължителни необичайни затопляния. Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове и младите овошки . И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата
Коментари
Публикуване на коментар