Какво да правим в градината през август ??????////////????????

Какво да правим в градината през Август

Ако насадите ягоди в края на юли или начало на август или най-късно в средата на месеца, ще имате високи добиви още през следващата година.
За тази цел са ви необходими силни, добре вкоренени ягоди, най-добре отгледани от богат плододаващи растения-майки. По възможност те се изваждат от лехата за размножаване с коренова буца и се засаждат с нея. Ако засадените в началото на август ягоди дават 100% добив още през първата година, засадените в средата на септември дават само 30%.

Август е най-добрият месец за рязане на иглолистните живи плетове.
В никакъв случай не спускайте страничните стени съвсем отвесно. Най-добре е живият плет постепенно да се стеснява нагоре. В противен случай няма да мине дълго и дръвчетата ще се оголят отдолу и ще загубят добрия си вид. По страничните стени и отгоре често стърчат дълги единични израстъци. Преди подравняването те се отрязват малко по-навътре с градинската ножица. Едва тогава можете да се заемете с общия вид. За корекции в растежа на отделните иглолистни дървета използвайте само градинска ножица.

След края на август можете да садите и пресаждате всички млади иглолистни дръвчета.
Пресаждане е възможно само при млади растения с добра коренова буца. Затова използвайте само тези, които сте засадили преди една или най-много две години. В разсадника можете да купите големи екземпляри елхи, борчета и т.н. Те се пресаждат без проблеми, защото от най-ранна възраст са били пресаждани на всеки две години. По този начин се е образувала компактна коренова буца, която не се разрушава при пресаждане.
През август времето е слънчево и горещо. Вкореняването на засадените през това време това време иглолистни дръвчета ще се осъществи само когато съумеем да ги опазим от силна транспирация (изпаряване).
Не е достатъчно само да поливате редовно. Най-добре е цялото растение да се увие в така нареченото засенчващо платно, което градинарите използват за засенчване на парниците. В горещите дни платното се поддържа постоянно влажно. Ако нямате възможност да увиете дръвчето, издигнете лека решетка откъм слънчевата страна и окачете кърпи или стари чаршафи. В този случай дръвчето се пръска често с вода.

Почти всички прецъфтели тревисти растения могат да се делят и пресаждат през август.
До есента те ще имат достатъчно време да се вкоренят и да се подготвят за зимата.

При засаждането и пресаждането на декоративен лук, нарциси, минзухар, диво лале, кокичета и синчец да се внимава грудките,луковиците да бъдат покрити само с 5, най-много 10 см пръст.

Луковични растения се засаждат във втората половина на август.

Цъфтящите през есента минзухари се засаждат в началото на август, за да цъфнат през октомври.
Грудките се слагат на дълбочина 5 до 10 см, а разстоянието между тях е най-много 6-8 см. В една групичка се поставят най-малко 10 грудки.

Бръшлянът (Hedera Helix) и дивата лоза (Parthenocissus tricuspidata) могат само за няколко години да покрият стените на къщата.
Не е редно да се твърди, че двете растения разрушават мазилката на стените. Те се захващат с пипалцата си, без да проникват в мазилката или зидарията. Тъй като листата са подредени като керемиди, те дори защитават стената от твърде голяма влага. Една особено красива форма на дивата лоза е сортът „Veitchii”. В годините на основния си растеж той покрива по 6 до 8 кв.м годишно. Бръшлянът не расте толкова бързо, но пък е по-непретенциозен и не се плаши от дълбоката сянка. Само пъстро листните сортове са по-капризни, растат бавно, но на защитено от вятър място могат да покриват и площи над 10 кв.м.

Тъй като през август често е много горещо, всички декоративни растения трябва да се поливат редовно.

При това не бива да занемарявате и вече прецъфтелите тревисти растения. Те са изразходвали много сили за цъфтежа и имат нужда да приемат хранителни вещества от почвата. Затова им е необходима вода. Ново засадените тревисти растения се пръскат многократно, за да се развиват добре.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Овошки - пръскане, календар.

ГРАДИНА НА ПОКРИВА НА ГАРАЖА...?...