#Пресаждане, #торене, #поливане на #кактуси - сериозна #намеса в #живота им. ЧАСТ - 1 -#Пресаждане, #торене, #поливане на #кактуси - сериозна #намеса в #живота им. ЧАСТ - 1 - 

     ПРЕСАЖДАНЕТО 

     Сериозна намеса в живота им Това не бива да става просто защото сме прочели, че през пролетта всички растения се пресаждат. Повечето, особено възрастните кактуси, могат да останат в здрава почва поне 3-4 години. При това те цъфтят и завръзват плодове много по-добре. Как да определим нуждата от пресаждане? Преди всичко според големината на растението. Ако съдът вече е видимо тесен, а корените надничат през дренажния отвор и дотолкова са оплели земната маса, че водата се стича отстрани, без да я мокри, несъмнено трябва да пресадим кактуса.                   Сериозни причини са също влошаването на качествата на почвата и заболяванията на корените. Кактусът първо се изважда от саксията. Това става много внимателно, за да не пострада както той, така и собственикът. Всеки сам си има способ за това. Едни хващат кактусите с ръкавици, други с книжни ленти или пинсети, а някои храбро действат с голи ръце. Ръбът на саксията се почуква леко в някаква повърхност, за да се разхлаби почвата и да бъде извадена по-лесно. Ако това не е достатъчно, си помагаме с пръчка или друго пособие. 
      Оглежда се внимателно кореновата система. Ако е здрава, веднага настаняваме кактуса в по-голяма саксия, която е добре дренирана. Върху дренажа насипваме достатъчно дебел слой здрава почва, поставяме растението, без да повреждаме кореновата туфа, и досипваме почва. Това се нарича прехвърляне.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ идея за озеленяване на малък двор с воден елемент и фонтан.

Овошки - пръскане, календар.