#Пресаждане, #торене, #поливане на #кактуси - сериозна #намеса в #живота им. ЧАСТ - 2 -



#Пресаждане, #торене, #поливане на #кактуси - сериозна #намеса в #живота им. ЧАСТ - 2 - 





     Засаждат се в съд със същия размер както стария или дори по-малък. Добре е преди това корените да се просушат за няколко дни. Ако при огледа сме установили наличие на паразити - коренови въшки или нематоди, трябва да отстраним изцяло пръстта и да унищожим вредителите. Растенията се оставят на сухо и сенчесто място за десетина дни и отново се преглеждат. Ако е нужно, обработват се още веднъж и пак се просушават и ако няма насекоми, се засаждат.                      Присъствието на нематодите се установява по характерните възлести удебеления по корените. Тези места се изрязват, а ако опаразитяването е силно, целият корен се изрязва и кактусът се вкоренява отново като резник. Съдовете да са с добър дренаж Съдовете за засаждане на кактусите трябва да имат добър дренаж. На дъното на саксията се слагат едри камъчета или парчета от счупени саксии, като се внимава отворът да не се запуши. Отгоре се насипва слой едър пясък и едва тогава се насипва почва. 
    Внимава се кореновата шийка да остане незасипана с почва, тъй като тя е най-уязвима при евентуално преовлажняване и лесно загнива. Около нея се насипва едър пясък или дребни камъчета. Това допринася за стабилността на растението и увеличава декоративността. След пресаждането не бързайте да поливате! 
    Изчакайте поне една седмица. Най-подходящото време за прехвърляне и пресаждане е през март-април, но ако се налага, може да се извърши и през всяко друго време.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Овошки - пръскане, календар.

Пръскане на овошки